Muafakat membawa berkat: Jangan gaduh-gaduh!

Semua orang sudah tahu dan faham dengan pernyataan muafakat membawa berkat.Yakin. Tidak perlu dijelaskan dengan terperinci.

Tapi kenapa lebih mudah untuk menyebut dan memahami berbanding dengan melakukannya? Kenapa sangat susah untuk mendapatkan muafakat dan kesepakatan antara semua pihak atau semua orang?? Takkan nak dapatkan muafakat dari haiwan pula?

Manusia yang sukar untuk bersepakat atau bersatu dalam sesuatu perkara/tindakan seolah-olah haiwan pula. Hendak makan pun berebut-rebut dan bergaduh. Tidak tahu hendak berkongsi atau bertolak-ansur. Adakah manusia mahu disamakan seperti itu?

Kalau kita sudi bekerjasama dan bertolak-ansur dengan keputusan/tindakan orang lain pada hari ini,manalah tahu esok lusa orang lain pula yang akan memberikan kerjasama dan bersepakat dengan keputusan/tindakan kita. Sekiranya tindakan yang hendak/telah diambil itu merupakan suatu tindakan yang baik,mengapa kita hendak membangkang atau membantah dengan beriya-iya? Dan yang lebih menyedihkan, ibarat anjing,hanya lantang menyalak namun tidak memberi hasil apa-apa pun sama ada idea, pendapat, pandangan mahupun kerjasama untuk memantapkan atau menambah-baik tindakan/keputusan tersebut.

Apa sudah jadi dengan perbincangan terbuka? Apa sudah jadi dengan kerjasama? Apa sudah jadi dengan muafakat? Apa sudah jadi dengan toleransi? Apa sudah jadi dengan hati kita?

Kena bagi mereka dengar lagu Kekanda Adinda-Atilia barulah boleh bertoleransi agaknya.

Sedih.Tapi itulah hakikatnya bila semua manusia hanya tahu mementingkan diri sendiri dan tiada lansung sifat perikemanusiaan dan belas kasihan sesama manusia lain. Kejam!

Sekian.Sila renungkan.

Bisik: Jangan sampai suatu hari nanti orang memandang hina dan tidak mahu bekerjasama dengan kita kerana kekejaman kita itu.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s